Fler bra kockar, tack!

Publicerad 25.05.2011 kl. 13:51

Sommarsäsongen står inför dörren - en höjdpunkt för krogar, caféinnehavare och restauranger. Det är säkert ingen brist på ställen att besöka för att äta och dricka under sommaren!?

Däremot är det också denna sommar svårt att få tag på kockar, bra kockar till alla ställen här på Åland. Jag hörde på ett radioinslag i lokalradion och kontaterade att det verkar vara ett ständigt återkommande bekymmer.

Det är de unga som ger sig in i det tuffa jobbet som kockar och andra anställda inom den branschen. Själv har jag också tillbringat många svettiga somrar inom restaurangbranschen - en rolig, nyttig och bra arbetserfarenhet. Den är tuff, så särskilt gammal blir man inte i den branschen (talar för mig själv).

Bra kockar, hur får man de !?

UTBILDNINGEN är jätte viktig. Okunskap om mat och måltid är enorm idag och de som utbildar står nog inför en jätte stor utmaning att först lära ut grunderna och sedan få in en stor yrkeskompetens i eleverna.

En av orsakerna till att de finns få verkligt bra/kunniga kockar  idag är nog den allmänt utbredda nyhjälplöshet vi har idag i vårt samhälle. En del av det ser jag i mitt arbete nu och tidigare - barn, unga och vuxna har stora kunskapsluckor i matlagningens grunder, i råvarukännedom och medvetenhet kring mat och matprodukter.

Om inte samhället satsar på mera utbildning för barn, unga och vuxna - i mat och måltid har vi snart en stor snöbollseffekt av allt okunnande om vår mar. Vi behöver tidigare lägga in möjligheter hos barn att närma sig riktig mat - inte industrins färdiga lösningar.

I allt detta växer nog en stor medvetenhet fram och de krögare som lyckas få med sina unga kockar i att lyfta just medvetenheten kring råvarans ursprung och medvetet vågar satsa och marknadsföra detta - har möjlighet att komma långt, för vem vill inte äta riktigt bra mat med ett mervärde som t.ex. åländskt !?

Kommentarer (3)
Spamfilter
Skriv siffran 2 med bokstäver?
Hur få bra kockar ja, en knepig fråga, Jag skulle vilja säga så här att man har inte i Finland lyckats med det konststycket man gjort i resten av norden, nämligen att lyfta fram kockyrket som ett attraktiv handarbete och en konstart, I Finland är lönen allt för dålig i förhållande till vad du gör och klassificeras som ett service yrke. Och inte nog med det, det spottas ut allt för många utexaminerade kockar årligen i Finland vilket resulterar i att mer än 60 % av dem går utan arbete, dvs, de utexamineras till arbetslöshet just för att antalet "färdiga kockar" är för stort och brett. Jag vet att det är fel att jämföra med Sverige och den svenska modellen men jag kan inte låta bli att göra det ändå, där har man kock utbildning på högskolenivå, matkreatörer, måltidsskapare som det så fint heter och även om arbetslösheten är även där stor så lyckas man ändå skicka ut dessa högskolekockar i arbetslivet, dels för att när man kommer ur den skolan har man hela världen som sitt arbetsfält, och jämför man då Finland i detta sammanhang så har vi ju kockutbildning också på yrkesskolnivå vilket gör att det som valt kockyrket , de flesta av dem i varje fall, är arbetslösa redan förren de hunnit söka ett arbete. Jag skulle vilja se en mera viljestarkare och utbildningsmässigt högre standard på utbildningen i vårt land, nu verkar de som att man är inne i en period där kockyrket på yrkesskolorna skall vara en trend, i och för sig bra men nivån blir inte det den borde vara, tyvärr. Man lider av motivationsbrist och inspiration. Nu menar jag inte att utbildningen eller de studerande kockarna i Finland på något vis skulle vara sämre en andra lands, det jag menar är att antalet kontingenter är allt för stort i förhållande till efterfrågan och då blir allting skevt, även den så kallade nyhjälplösheten, nyhjälplösheten beror bara på en endaste faktor och det är dålig information och okunskap. En okunskap som kunde avhjälpas med metodisk information tex, på skolor, redan i grundskolan och vidare i yrkesskolor och högskolor på alla plan. Matlandet Sverige hade på sin tid Tore Wretman som i över 60 år bankade vett i svenska folket om matvanor och vätt och etikett i köket, vad har vi i Finland förutom Marthorna....Kan hända jag är lite för negativ i min framtoning men det kan inte hjälpas när sanningen är sådan.
Christian25.05.11 kl. 21:09
Borde väl då ännu tillägga att sommararbete är alltid bra och ger en relativt bra inkomst för en stackars ungdom men det är inte nog, man behöver en stabilitet i resten av året också som ungdom. Och lediga fasta tjänster för kockar växer inte på träd i Finland just nu, det gör det däremot i Norge och resten av världen.
Christian25.05.11 kl. 21:28
Kloka ord, Christian! Kanske vi har ett systemfel någonstans i Finland...och avsaknad av tradition kring mat och måltid som konst och central roll i kulturen.
Harriet25.05.11 kl. 22:21

Jag är ämneslärare i huslig ekonomi (ped.mag.) till utbildningen. Arbetar som timlärare i hemkunskap i Strandnäs skola, på Åland. Jag har även gått servitörutbildningen vid Ålands hotell- och restaurangskola och har en hushållstekniker examen från Högvalla. Mitt företag heter HS Consulting, där jag erbjuder konsulttjänster, matlagningskurser, föreläsningar etc. Kontakta mig på: harriet.strandvik@hsconsulting.ax Matintresset är stort och under några år hade jag även möjlighet att sprida matlagningsinspiration i TVprogrammet Strömsö. I 10 år arbetade jag för Marthaförbundet med olika projekt, det senaste, Operation skolmat. Det är spännande att få arbeta med mat och måltid, metoden sapere och medveten matkonsumtion är saker som engagerar mig just nu.

Senaste kommentarer

15.10, 17:59NNM = ny nordisk mat av Lotta
14.06, 15:10NNM = ny nordisk mat av Harriet
12.06, 22:36NNM = ny nordisk mat av Christian
01.06, 11:24Soja-helvetet av Harriet
25.05, 22:21Fler bra kockar, tack! av Harriet