Åland bjuder på egen sparris!

Publicerad 19.05.2011 kl. 10:30

Stolt får jag ta del av att man har börjat odla sparris på Åland! Efter 3 års slit har familjen som odlat fram den nu börjat skörda frukten av den, om jag förstått det rätt en ganska arbetsdryg förberedelse.

Nu spirar de och jag kan inte vänta på att få tag på lite för att få smaka på Ålands nyaste och finaste delikatess. En grönsak värda att fira kring! Vi kunde gott samlas kring nyskördad sparris och champanj, likaväl som vi gör på sensommaren med kräftorna.

Här kan du läsa mera i denna artikel och se en bild på den stolta "sparris-familj" !

Nu en uppmaning till de åländska krogarn. Tag upp denna fantastiska nyhet och lyft fram sparrisen i gatubilden ! Detta är ytterligare en åländsk styrka, full med extra mycket smak och näring. Det kan jämföras med våra nordiska jordgubbar - de har också alstrat extra smak och näring i vårt fina nordiska försommar / sommar klimat. Detta hävdar ialla fall odlaren själv.

Lite smör eller en fin hollandaise... mmm

Kommentarer (4)
Spamfilter
Skriv siffran 6 med bokstäver?
Ja, visst är det kul. Det är bra att det finns dom som vågar prova något nytt. Det lär dock ha funnits sparrisodlingar tidigare på Åland. Jag vet däremot inte i vilken omfattning. Hur som helst så är det en glädjande nyhet att de nu har fått börja skörda det som de jobbat med under flera år. För egen del gäller då bara att försöka få tag i några av dessa primörer.
Camilla Eklund19.05.11 kl. 12:25
Tack Camilla ! Bra att få höra att någon tidigare vågat pröva - hoppas många kunder och matnjutar börjar utnyttja denna fina "nygamla" nyhet :)
Harriet19.05.11 kl. 14:05
Okej... dit ska vi säkert styra cyklarna i sommar. Har aldrig sett en sparrisodling tidigare.
Pamela19.05.11 kl. 20:43
Kul! Gottby har spännande saker att erbjuda ! Välkommen till vår ö ! :)
Harriet20.05.11 kl. 12:42

Jag är ämneslärare i huslig ekonomi (ped.mag.) till utbildningen. Arbetar som timlärare i hemkunskap i Strandnäs skola, på Åland. Jag har även gått servitörutbildningen vid Ålands hotell- och restaurangskola och har en hushållstekniker examen från Högvalla. Mitt företag heter HS Consulting, där jag erbjuder konsulttjänster, matlagningskurser, föreläsningar etc. Kontakta mig på: harriet.strandvik@hsconsulting.ax Matintresset är stort och under några år hade jag även möjlighet att sprida matlagningsinspiration i TVprogrammet Strömsö. I 10 år arbetade jag för Marthaförbundet med olika projekt, det senaste, Operation skolmat. Det är spännande att få arbeta med mat och måltid, metoden sapere och medveten matkonsumtion är saker som engagerar mig just nu.

Senaste kommentarer

15.10, 17:59NNM = ny nordisk mat av Lotta
14.06, 15:10NNM = ny nordisk mat av Harriet
12.06, 22:36NNM = ny nordisk mat av Christian
01.06, 11:24Soja-helvetet av Harriet
25.05, 22:21Fler bra kockar, tack! av Harriet