Soja-helvetet

Publicerad 18.04.2011 kl. 20:23
Storskalig sojaproduktion, förstör människor och miljö i främst Sydamerika.

Vad har det med oss att gör?.

Vi äter allt mer kött och köttprodukter och mycket av fodret består av denna i sig fantastiska gröda. Nu lanseras även många sojaproteinprodukter, för att inte tala om att västvärldens färdigmat enligt en tidigare siffra innehåller 60% rester av sojaprotein. Processad mat av låg kvalitet som till och med befaras rubba hormonbalansen i kroppen.

Genmodifierad och storskalig produktion som skada ekobalansen och utarmar och förgiftar odlingsmarker - för att vi här ska äta mycket kött! Någonting är fel, vi konsumenter kan välja bättre - se filmen och håll med!?

Se filmen här!

Några råd för att motverka detta fel i vår värld:
- Ät mindre kött, dryga ut med rotfrukter och bönor, linser etc.
- Bli lunch-vegetarian eller vegan 1 dag i veckan
- Köp ekologiskt kött
- Ät lamm, fårkött som håller våra landskap öppna
- Ät vilt - kött som är uppbyggt av "naturlig föda"
Kommentarer (2)
Spamfilter
Skriv siffran 2 med bokstäver?
Jag är en av bönderna som driver Östgöta mjölk och vi har en nyhet på gång som verkligen betyder något för miljön!! Fr o m Den här veckan (v 21 2011) är vår mjölk helt fri från kor som utfodrats med soja och palmprodukter. Det innebär verkligen något för regnskogsskövlingen i världen. Om man räknar på CO2 utsläppen från fodret som vi nu ger våra kor så är de 6 ggr(!!!) lägre än vad andra konvensionella kors foder frigör. Detta gör verkligen skillnad, och vi tar avstånd från skövlingen av regnskog som idag utgör 5 ggr skånes yta årligen för soja och palmodlingar. Faktum är att även en del ekologiska kor äter sojaprodukter idag, dock ekologiskt odlad men det gynnar sekundärt soja odlingen i världen. Östgöta mjölk är det enda alternativet i handeln idag som garanterar soja/palmfri utfodring. //Mats
Mats25.05.11 kl. 22:07
Fantastiska nyheter - grattis till framgången och tack för inlägget!
Harriet01.06.11 kl. 11:24

Jag är ämneslärare i huslig ekonomi (ped.mag.) till utbildningen. Arbetar som timlärare i hemkunskap i Strandnäs skola, på Åland. Jag har även gått servitörutbildningen vid Ålands hotell- och restaurangskola och har en hushållstekniker examen från Högvalla. Mitt företag heter HS Consulting, där jag erbjuder konsulttjänster, matlagningskurser, föreläsningar etc. Kontakta mig på: harriet.strandvik@hsconsulting.ax Matintresset är stort och under några år hade jag även möjlighet att sprida matlagningsinspiration i TVprogrammet Strömsö. I 10 år arbetade jag för Marthaförbundet med olika projekt, det senaste, Operation skolmat. Det är spännande att få arbeta med mat och måltid, metoden sapere och medveten matkonsumtion är saker som engagerar mig just nu.

Senaste kommentarer

15.10, 17:59NNM = ny nordisk mat av Lotta
14.06, 15:10NNM = ny nordisk mat av Harriet
12.06, 22:36NNM = ny nordisk mat av Christian
01.06, 11:24Soja-helvetet av Harriet
25.05, 22:21Fler bra kockar, tack! av Harriet