Klimatpiloter i mitt kök

Publicerad 03.04.2011 kl. 20:28
Vi påverkar miljön direkt i köket:
- Val av råvaror
- Val av produkter
- Rester som slängs bort
- Ätlig mat som slängs bort
- Förpackningsmaterial - sopor
- Kemikalier som används i rengöring och maskiner
- Elförbrukningen i matlagning och förvaring

En spännande vecka väntar när en grupp med "klimatpiloter" kommer och hälsar på i mitt kök. Agenda 21 på Åland har anlitat mig som sakkunnig i klimatsmart mat. Vi kommer att diskutera mat och miljö och även inspirera dem att konkret tänka i nya miljöbanor som matkonsument.

Jag har blivit riktigt förtjust i den modifierade kostpyramiden, "östersjökost" som bl.a. diabetesförbundet varit med och lanserat. Ur miljöperspektiv är det ju fantastiskt att vi uppmuntrar varandra att äta regionalt och lokalt. Sen tycker jag att det är viktigt att man låter sig inspireras av utländska smaknyanser och influeras av främmande matkulturer. Indien är en förebild vad gäller att ge smak åt våra goda inhemska råvaror.

Eller Thailand, eller Afrika....Här är i alla fall ett smakprov ur tisdagens meny:

Inspiration och recept för en hållbar matvardag!

Snabbt får i kål, coleslaw, flädersaftad sallad, chiligryta, åländskt ris, grön hummus, marinerad bönsallad, indisk grönsaksgryta, linscurry, kokta rödbetor med ostcrème, vridna baguetter, chokladgratinerade vitaminer.


Kommentarer (4)
Spamfilter
Skriv siffran 1 med bokstäver?
Min kompis hade hittat i Sverige en liten burk för diskmedel. Den ser ut som en filburk men bra mycket lägre. Den har ett hål på locket och när du trycker med diskborsten på bottnet så kommer just så mycket diskmedel som du behöver för att diska bara ett kärl eller kopp som du vill ha rent. Nå diskmedel är nu inte det stora problemet här i världen, men det finns ganska små och lustiga grejer som gör livet lite mera hållbart. Men tillverkningen av burken åt säkert mest på naturresurserna....
Pamela04.04.11 kl. 10:41
Tack för att du delar med dig av hållbara lösningar - har sett burken. Och du vet, många bäckar små.... :)
Harriet04.04.11 kl. 22:15
Tack för en trevlig kväll i köket. Jag fick mycket inspiration och tänker genast utöka bönsortimentet!
Kerstin Öberg06.04.11 kl. 08:58
Tack själv Kerstin - en god miljögärning och dessutom gott! Göm in dem och pröva nya recept, låt indien eller afrika inspirera!
Harriet09.04.11 kl. 21:15

Jag är ämneslärare i huslig ekonomi (ped.mag.) till utbildningen. Arbetar som timlärare i hemkunskap i Strandnäs skola, på Åland. Jag har även gått servitörutbildningen vid Ålands hotell- och restaurangskola och har en hushållstekniker examen från Högvalla. Mitt företag heter HS Consulting, där jag erbjuder konsulttjänster, matlagningskurser, föreläsningar etc. Kontakta mig på: harriet.strandvik@hsconsulting.ax Matintresset är stort och under några år hade jag även möjlighet att sprida matlagningsinspiration i TVprogrammet Strömsö. I 10 år arbetade jag för Marthaförbundet med olika projekt, det senaste, Operation skolmat. Det är spännande att få arbeta med mat och måltid, metoden sapere och medveten matkonsumtion är saker som engagerar mig just nu.

Senaste kommentarer

15.10, 17:59NNM = ny nordisk mat av Lotta
14.06, 15:10NNM = ny nordisk mat av Harriet
12.06, 22:36NNM = ny nordisk mat av Christian
01.06, 11:24Soja-helvetet av Harriet
25.05, 22:21Fler bra kockar, tack! av Harriet