Politik och Mat

Publicerad 18.03.2011 kl. 15:32
Politiker verkar var förälskade i att centralisera - spara pengar kanske !?

Kommuner och städer som jag känner till eller som kontaktat mig angående mer eller mindre långt skridna planer på att centralisera kök är (min svartlista):

- Sunds kommun, Åland
- Raseborg, Västnyland
- Åbo stad

Hallo, fundera efter, innan ni fattar beslut som kommer att påverka invånarna negativt direkt!

Åter igen måste jag blogga ut att det är en väldigt dum idé att centralisera. Här kommer några springande punkter helt kort som argument mot varför vi INTE skulle centralisera storkök:

  • Matkvaliteten sjunker, näringsvärden försämras vid transport och uppvärmning
  • Stora mängder mat (LÄS pengar) kastas bort,överbliven mat kan inte värmas upp på nytt om det redan värmts upp en gång
  • Mat tar slut, ibland är matgästen mera hungrig än vad som kan beräknas!
  • Maten blir massproducerad och anonym, rent av oaptitlig och ful
  • Personalen trivs inte att arbeta med massproduktion, det blir mycket kostsamma sjukskrivningar
  • Kontakten mellan matgäst och kök försvinner
  • Matsalen blir för stor och slamrig
  • Svårt att stöda närproducerat och ekologiskt när man tvingas in i stora upphandlingar. Centralkök serverar billig fisk och kött från andra sidan jorden
  • Måltider som inte mättar och attraherar matgästen ger negativa ringeffekter på samhället; hungriga barn som äter sockerrika mellanmål och stökiga elever i klassrummen, mera sjukdomar och ohälsa
  • Var finns då den viktiga måltidsfostrande rollen i ett centralkök? På riktigt finns den bland kunnig, engagerad matpersonal som då inte får plats i ett klumpigt stort system där man bara behöver industrins lådöppnare !!!
Ni politiker som skall fatta beslut om att spara pengar på mat, tänk att i Sverige STÄNGER man centralköken och återinför de små enheterna där man låter måltiden återta sin viktiga plats.
Kommentarer (4)
Spamfilter
Skriv siffran 1 med bokstäver?
Bättre än så där kunde de inte ha blivit sagt Harriet, du slog huvudet på spiken, rakt av. Får jag förresten citera dig nu när jag skall till Finland och Jakobstad för att sätta lite skräck i beslutsfattare där om just skjolmaten.
christian18.03.11 kl. 21:31
Absolut Christian, citera på ! :) Är det så att jag också måste lägga med Jakobstad på min "svarta lista" !?
Harriet18.03.11 kl. 22:14
Ja det skall du verkligen, du vet, i Jakobstad har man en så kallad köksstrategi som går ut på att minst 5 st tillredningskök skall stängas och portionskostnaderna skall ner från 2,89 till 2,56 per elev och portion, det innefattar då både löner, råvarukostnaderna och transporter. Man vill ha så lite små enheter som överhuvudtaget möjligt kvar och i stället satsa på den redan befintliga stora enheten där all mat för alla skolor och dagis i Jakobstad tillreds. Maten är på alla vis så identitetslös, grå och trist, smaklös och för att inte tala om fullständigt utan någon slags omsorg och kärlek gjord att man nästa kunde börja gråta. Ett stort antal barn, elever, föräldrar och även lärare har visat sitt missnöje nu i en längre tid och därför blev jag tillfrågad att komma dit och försöka tala för barnens och elevernas bästa, det är Marthaförbundets Österbottniska sektion som imbjuder till en Martha salong med mig som marthabock.... och jag tänkte att då kan jag föra fram dina högst värdefulla och konkreta tankar. Men på listan skall du så absolut sätta staden Jakobstad in till vidare.
Christian19.03.11 kl. 21:40
Nu är Jakobstad med, tyvärr, på min "svarta lista". Om man får med engagerade föräldrar, någon engagerad politiker och medial uppmärksamhet är hoppet inte ute ! Lycka till i kampen och med Martha-salongen!
Harriet20.03.11 kl. 11:55

Jag är ämneslärare i huslig ekonomi (ped.mag.) till utbildningen. Arbetar som timlärare i hemkunskap i Strandnäs skola, på Åland. Jag har även gått servitörutbildningen vid Ålands hotell- och restaurangskola och har en hushållstekniker examen från Högvalla. Mitt företag heter HS Consulting, där jag erbjuder konsulttjänster, matlagningskurser, föreläsningar etc. Kontakta mig på: harriet.strandvik@hsconsulting.ax Matintresset är stort och under några år hade jag även möjlighet att sprida matlagningsinspiration i TVprogrammet Strömsö. I 10 år arbetade jag för Marthaförbundet med olika projekt, det senaste, Operation skolmat. Det är spännande att få arbeta med mat och måltid, metoden sapere och medveten matkonsumtion är saker som engagerar mig just nu.

Senaste kommentarer

15.10, 17:59NNM = ny nordisk mat av Lotta
14.06, 15:10NNM = ny nordisk mat av Harriet
12.06, 22:36NNM = ny nordisk mat av Christian
01.06, 11:24Soja-helvetet av Harriet
25.05, 22:21Fler bra kockar, tack! av Harriet