Osagt i TV

Publicerad 25.02.2011 kl. 14:54
Igår (och idag 25.2) gick Tv-programmet Obs på FST. Det handlade bland annat om kvaliteten på skolmaten.

Jag var där. Men fick bara 3,5 minuter taltid. Det räcker inte när man har så mycket att säga...

Här utvecklar jag nu mina tankar som inte rymdes med och som riktar sig ganska direkt till Helsingfors stad och till Palmia.

Eftersom flera föräldrar mycket beundransvärt börjat granska innehållet på skolmaten som i stor utsträckning också berör daghemmen, är det nu hög tid att de som ansvarar för verksamheten också tar sitt ansvar !

Skolmåltiden kan Palmia gott utveckla. En modell, fri att använda är Operation skolmats "grönsaksbuffé-koncept". I tidigare inlägg har jag nämnt hela 16 argument för varför man skulle arbeta med den. Är inte resultatet på en ökningen med 5-7 ggr mer grönsaker det starkaste?

Helsingfors stad och dess beslutsfattare behöver utveckla en strategi och ett mål för sin verksamhet. Ska vi ha industrins färdiga lösningar med tvivelaktigt innehåll eller skulle man satsa på kunnig personal som kan arbeta med goda råvaror för att framställa en "närproducerad" grönsaksbuffé?

Mat skall ätas och tillagas i samma hus! Nåja, att vända en så stor skuta som Palmia, går inte i en handvändning, men att utveckla ett system med denna intressanta modell kan verkligen göras, om man vill. Politikerna har makten och kan eller borde diktera vilken kvalitet man vill ha på det som man "köper" = tjänsten mat !

Angående E621, natruimglutamat, kan de beskrivas som toppen av isberget. Att besluta avlägsna det är som att köra vårdslöst med hjälm på huvudet - faran finns liksom kvar. Vi har hittat natriumglutamat i kök som har beslut på att ta bort det. Det finns undangömt i buljonpulver, i paneringar, i kryddblandningar. Det är hela systemet som måste ändras, det räcker inte med att ta bort ett tillsatsämne som kan vara farligt.

Palmia och Helsingfors stad bör satsa på att öka profilen med mål som mera hållbart, mera hälsosamt, mera trivsamt och mera fortbildning för dem som skall arbeta med måltiden - se måltiden som en pedagogisk viktig del. Personalen är viktiga matkulturbärare. Hållbart och miljöriktigt är att äta vegetariskt - slopa sådana snäva (men med goda intentioner) tankar. Satsa på grönsaksbuffé och man får in ökad konsumtion av hållbart "grönt". Det är mera pedagogiskt och lockande än arbetssättet just nu med 1 "vege-dag" i veckan.

Inte är detta heller miljöriktigt OCH ekonomiskt:

Kommentarer (6)
Spamfilter
Skriv siffran 10 med bokstäver?
Hej Harriet! Hade bandat Obs och såg det först igår. Du har så rätt i allt. Att maten igen borde lagas under samma tak den äts är kanske den allra största utmaningen. Att återgå till mindre enheter. När kökspersonalen känner sina gäster vet hon ganska exakt hur mycket mat som går d.v.s mycket mindre "spill". Risken att maten tar slut mitt i (vilket ibland hänt ) är då också obefintlig då man har koll på situationen på ett helt annat sätt och kan laga mer an efter. Och grönsaksbuffe, eller åtminstone lite olika grönsaker skillt för sig i skålar får barnen att äta mer grönsaker! Att få komponera sin tallrik själv och tydligt se vad man äter, sånt gillar barn! Och att såser, salladsåser och gräddfilsåser o dyl. borde lagas på plats av vettiga råvaror borde vara en självklarhet. Det är bra att debatten tycks komma igång nu!. Har märkt att det varierar mycket från kommun till kommun hur många det jobbar i köken. Finns det några kriterier på t.ex hur många anställda det skall vara för att laga/utbespisa mat till t.ex. 1000 elever? Hur många elever per anställd räknar man månne? Är det vanligt att de köksanställda måste byta kök under dagens lopp (Börja dagen på ett ställe för att sedan förflytta sig till ett annat för att t.ex diska...(eller är det bara här sånt förekommer?)
Monica27.02.11 kl. 22:52
Bra kommentarer och frågor, Monica! Angående kriterier så tänker jag slänga över frågan till min kollega Carola. Hon borde ha bättre koll på sådan än vad jag har. Att personalen flyttas runt förkommer nog, men inte utan missnöje (vad jag vittnat), det är nog främst "effektiva" kostchefer som försöker maximera arbetseffektiviteten. På papper fungerar det kanske, men hur motiverar man personalen? Överhuvudtaget, hur motiverar man personal att sköta utfodringsanstalter på 1000 pers!? Vi ser resultatet, maten är av låg kvalitet och servisen, ja den blir också där efter.....
Harriet28.02.11 kl. 09:50
Jag kan sätta fingret på precis på vad det var som gjorde mig motiverad efter år då jag var omotiverad/frustrerad. Ökad frihet, ökat ansvar. En budget att följa men fria händer. Att själv få planera matsedlar och sin arbetsvecka. Då fanns motivationen plötsligt igen=). Ännu en fråga till dig eller Carola. Finns det någon kommun i Finland där man modigt går mot strömmen och inte tänker centraliseringstankar utan faktiskt jobbar med att bevara små skolkök?
Monica28.02.11 kl. 16:08
Bra Monica - frihet, ansvar ökar kreativiteten vilket är viktigt närman jobbar med "levande material" d.v.s. mat ! Det lönar sig att kolla med någon stad som har anställd kostchef de borde ha tillgång till "reglementen" kring frågor om hur många anställda etc. Däremot vet jag att Närpes kommun har beslutat att frångå centralkök och bibehålla små enheter ! Ett föredöme för hela Finland!
Harriet03.03.11 kl. 14:09
Vad är det för något? Är det bröd eller något annat?
Mattias Sundberg12.03.11 kl. 08:03
Överbliven köttfärslimpa ...
16.03.11 17:31
Mattias:Tycker det ser ut som bleka köttfärsbiffar...i den där roskisen på bilden. Eller vad är det? Och vad sjutton gör de i en svart sopsäck?? Har de inte ens bioroskis om de slänger mat? Harriet: Närpes borde ju absolut få mer uppmärksamhet då!
Monica16.03.11 kl. 00:05

Jag är ämneslärare i huslig ekonomi (ped.mag.) till utbildningen. Arbetar som timlärare i hemkunskap i Strandnäs skola, på Åland. Jag har även gått servitörutbildningen vid Ålands hotell- och restaurangskola och har en hushållstekniker examen från Högvalla. Mitt företag heter HS Consulting, där jag erbjuder konsulttjänster, matlagningskurser, föreläsningar etc. Kontakta mig på: harriet.strandvik@hsconsulting.ax Matintresset är stort och under några år hade jag även möjlighet att sprida matlagningsinspiration i TVprogrammet Strömsö. I 10 år arbetade jag för Marthaförbundet med olika projekt, det senaste, Operation skolmat. Det är spännande att få arbeta med mat och måltid, metoden sapere och medveten matkonsumtion är saker som engagerar mig just nu.

Senaste kommentarer

15.10, 17:59NNM = ny nordisk mat av Lotta
14.06, 15:10NNM = ny nordisk mat av Harriet
12.06, 22:36NNM = ny nordisk mat av Christian
01.06, 11:24Soja-helvetet av Harriet
25.05, 22:21Fler bra kockar, tack! av Harriet