Vi har öppnat dörren

Publicerad 16.02.2011 kl. 20:15
till köket, det offentliga köket!

Sitter i eftersvallet av vårt seminarium, Skolmaten i Fokus. Jag fick äran att vara tillsammans med en stor mängd människor som på ett eller annat sätt berörs av offentlig måltid. Är övertygad om att det viktigaste resultatet för tillställningen är den ryggradsförstärkning som detta innebär.

De finns en vittring om att många människor vill annorlunda än den likriktning, centralisering och försämring av matkvalitet som just nu växer i Finland. Att samlas och berätta framgångshistorier och uppmuntra varandra att börja ifrågasätta dålig utveckling för kosthållet är fantastiskt.

Emina Arnautovic berättade att vårt arbete, Operation skolmat, har styrkt henne och givit henne självförtroende att i Kommunfullmäktiga stå upp och stå till försvar för att våga satsa på små kvalitativa matenheter.

Jag tror att vi har stärkt varandra ! Tacksamt tog jag emot förslaget att låta Mats-Eric Nilsson träda fram, helt oinbjuden - men väldigt välkommen! Hans journalistiska gärning med sina böcker och framgångar strödde också ära åt vår tillställning! Hans ord var uppmuntrande - kämpa på!

Genom att vi nu har prisbelönat duktiga personer som gör ett fantastiskt dolt och viktigt arbete, så tror jag att vi nu förstår vikten av att öppna dörrarna till köket: Vad finns där? Vem finns där? Hur kan vi stöda dem? Vad behöver dom för att göra ett bra jobb?

Grattis alla fina vinnare !

Från vänster: Sjöberg Carola, Johansson Benita – Övernäs skola, Mariehamn. Sundqvist Christel – Ekenäs högstadieskola, Björklund Annika – Såka skola, Sundqvist Carina – Petalax högstadium, Kleiman Tuula och Moberg Maria – Mikaelskolan (bästa skolköket)

Kommentarer (1)
Spamfilter
Skriv siffran 4 med bokstäver?
Grattis till dem alla. Det gör ett otroligt viktigt arbete och som piloter i ett flyg styr sina passagerare tryggt och säkert dit de skall agerar dessa människor för en tryggare och säkrare framtid för skolmaten. Härligt!
Christian17.02.11 kl. 19:33

Jag är ämneslärare i huslig ekonomi (ped.mag.) till utbildningen. Arbetar som timlärare i hemkunskap i Strandnäs skola, på Åland. Jag har även gått servitörutbildningen vid Ålands hotell- och restaurangskola och har en hushållstekniker examen från Högvalla. Mitt företag heter HS Consulting, där jag erbjuder konsulttjänster, matlagningskurser, föreläsningar etc. Kontakta mig på: harriet.strandvik@hsconsulting.ax Matintresset är stort och under några år hade jag även möjlighet att sprida matlagningsinspiration i TVprogrammet Strömsö. I 10 år arbetade jag för Marthaförbundet med olika projekt, det senaste, Operation skolmat. Det är spännande att få arbeta med mat och måltid, metoden sapere och medveten matkonsumtion är saker som engagerar mig just nu.

Senaste kommentarer

15.10, 17:59NNM = ny nordisk mat av Lotta
14.06, 15:10NNM = ny nordisk mat av Harriet
12.06, 22:36NNM = ny nordisk mat av Christian
01.06, 11:24Soja-helvetet av Harriet
25.05, 22:21Fler bra kockar, tack! av Harriet